Juha%20Pesonen%2C%201972%20%282%29.jpg

Tämä on se automaatin partasuukuva. huom.olin silloin vain 17

 

 

 

 

 

 

 

Nyt kun toiset käyvät saunassa. tänään Katajanokan Allas kylpylässä lämminvesi ja merivesialtaineen, minun täytyy tyytyä kärvistelemään kotona kun en viitsi tuonne kylmään viimaankaan mennä ulkoilemaan. Marja ja Nimbe toivat lisää Eskon jäämistöä ja entisetkin kuvat ovat vielä järjestämättä. Kyllä saisi monta Ifolor kirjaa kun jaksaisi ja viitsisi tehdä. Yhden korin valkkasin ja siinä meni koko aamupäivä.Huonot kuvat ja tuntemattomat ihmiset armotta roskikseen.

Löysin kuitenkin pahvirasian jossa oli kirjeitä 60-luvulta. vanhemmat kirjeet esm sota-ajalta ovat kai hävinneet. Sota-ajan postikortit annettiin meille lapsille leikkeihin.Hämärästi lapsuudesta niitä muistankin, nyt ne olisivat keräilykohteita mutta senhän tietää miten tavaroille lasten leikeissä käy.Kirjeitä kirjoittivat toisilleen  lähinnä Esko ja Kyllikki sekä Jämsenit Keski-Suomesta Eskolle ja Kyllikille. Tallessa olivat myös lasten, minun ja Marjan kirjeet vanhemmille Ruotsin maalta. Ensi kertaa menin Ruotsiin töihin 1963 Tukholmaan. yhden kesän olin Göteborgissa ja vielä 1965 Tukholmassa.

Jäljennän tähän omia Ruotsin kirjeitäni, jännittävää en ole itse niitä edes lukenut sen koommin.

 

img170.jpg

 

Ensimmäinen kortti Tukholmasta kotipuoleen. kirjoitettu ruotsiksi, pitihän sitä taidoillaan brassata, oltiinhan sitä oltu ulkomailla peräti kaksi viikkoa.

6.6.Stockholm Stuvsta

Hejsan mamma

En viitsinyt eilen kirjoittaakun olis ollut kerrottavana vaan ikäviä asioita. Ei nimittäin saatu leipomosta paikkaa. Syytä ei saatu selviklle kielitaidon puutteen takia. Kun ei nimittäin ymmärretty kuin tyvär inte , ja se jo riitti. Eilinen päivä oli sitten harhailemista ympäri kaupunkia kun piti yrittää keksiä mitä pitäis tehdä. Käytiin Thulen? suklaatehtaalla kysymässä työtä muttei saatu, Järvelätkään ei voinu auttaa asuntohommissa kun ei ollu työtä.Eikä niille oikei sopinut Oli sentään pari valopilkkuakin eilen. Kun yhdessä kadunkulmassa tutkittiin karttaa tuli yksi ruotsalainen vähän neuvomaan.Eihän me paljon ymmärretty mutta kuitenkin se minne pitäis mennä ja saatiin hyvä neuvo työpaikasta Electroluxilla ( Emmä tiedä kirjoitetaanko se näin mutta se on kumminkin se sähkökonetehdas).Sitten toinen juttu me mentiin Matin isän luo Stuvstaan. Matilla oli teltta mukanaan. Se pystytettiin pihaan . Siinä oli hyvä asunto. Vähän kylmä viime yönä mutta muuten hyvä,

jatkuu.. mutta loppu on ikävä kyllä hävinnyt.

Keväällä 1963 Jyväskylässä oli palava into päästä töihin tienaamaan omaa rahaa. Jyväskylästä ei kyllä mitään löytynyt. luokkakaverini Elomaan Ritsi kuitenkin vakuutti, että hänen sukulaisensa ovat Tukholmassa leipomossa töissä ja asuntokin varmaan järjestyisi. mukaan tuli vielä Sundqvistin Matti ja toivorikkaina suuntasimme kohti Turkua. E¤nsimmäinen pettymys minun osaltani tuli jo Tukholman laivalla. Olinhan vasta16 toiset pojat olivat vuotta vanhempia. En millään käynyt 

täysi-ikäisestä ja legendaariset elefanttioluet jäivät sillä kertaa, pääsin kuitenkin kannella halailemaan Gita tyttöä, joka osittain korvasi saamatta jääneen humalan aiheuttaman pettymyksen.

Tukholmassa  odotti lisää shokkeja. kuuden vuoden ahkera ruotsin opiskelu oli mennyt hukkaan emmehän ymmärtäneeti mitään heidän rallatuksestaan, Eikä leipomossa ollut mitään töitä. emmekä suinkaan olleet tervetulleita sukulaisilla asustamaan.

Vihje työstä Electroluxilla kuitenkín piti paikkansa ja meidät palkattiin sinne kesäapulaisiksi, Minut tosin ikäni taka säälistä ja pienemmällä palkalla. asuntoa ei löytynyt, mutta asustimme sen kesän teltassa Ängbyn telttailualueella.ja rahatkin alkoivat loppua ennen ensimmäistä tiliä kaksi ensimmäistä viikkoa elimme kaurapuurollaTilipäivänä marssimme läheiseen konditoriaan ja tilasimme kakkua millaiset palat kysyi baarin rouva hela tårtan vastasimme.Vähäiset silloin olvat nuorison ilot.

Kesän ansioilla kuitenkin ostin transistoriradion, jollasuotuisissa oloissasaattoi kuunnella jopa radio Luxenburgia ja ruotsin kielen kanssa ei sen koommin ole ollut vaikeuksia.

Muita kirjeitä tältä ensimmäiseltä Tukholman matkalta ei ole säilynyt.

 

img172.jpgimg171.jpg

Toinren kesä Ruotsissa suuntautui Göteborgiin ja edellytykset matkaan olivat jo paremmat . Oli kielitaitoa, ikääkin oli enemmän ja sukulaisia asui lähellä Eskon veli Pentti asui Mölnlyckessä.

img169.jpg

Työpaikkamme oli Papyruskartonkitehdas Työ oli kolmivuorotyötä. Raskasta se oli , puolituntia huilia sitten kiivas yörupeana koneen tahdissa.piti nostella valmiiksi leikattuja kartonkipaloja koneelta pinoihin, kumma kyllä se tehtiin käsin ei tosiaan ollut mitään kevyttä hommaa.

Aluksi asuimme kalliissa alivuokralaisasunnossa Göteborgin keskustassa. Kerran yövuoron jälkeen päätimme, että nyt riitti ja koska oli kaunis päivä menimme rinteeseen tehtaan vieressä nukkumaan.Herättyämme marssimme tehtaan sosiaalipäällikön puheille vaatimaan tehtaan asuntoa. Kun selvisi, että nukumme taivasalla alkoi tapahtua, parin päivän sisällä pääsimme tehtaan asuntolaan. Tilipäivää edeltävä rahapula ei tietenkään mihinkään kadonnut. Nälissämme varastimme läheiseltä pellolta perunoita.Keitimme perunoita ohjeen mukaisesti 20 minuuttia. Kukaan ei kuitenkaan ollutsanonut  että perunat pannaan kiehuvaan veteen, koviksi ja raaoiksihan ne jäivät toisin kävi kananmunille kuuden minuutin munat jäivät löysiksi, ruuanlaitossa ei ole mitään logiikkaa.

Hotelli Baltic Göteborg 13.6.1964,

Hei

Täällä on ollut kaunista. Aurinko paistaa joka päiväja lämpöä on noin 20 astetta. Silti mulla on nuha. Muita vaivoja ei ole ollut. Työtä on yhdellä paperitehtaallaPapyroksella Mölndalissa. Kolmivuorotyötä, viime viikolla oli yövuoro nyt alkaa päivävuoro. Tähän asti olen ollut vaan oppipoikana ens viikolla alkaa varsinainen työ, kun lähtee yks kaveri pois niin mää joudun sen tilalle. Työ on semmosta että koneesta tulee jatkuvasti kartonkeja ja niitä nostellaan pinkkoihin. Yksi hoitaa aina puoli tuntia kerrallaan  nostelemista.  Kolme miestä on koneella. Mää on ollut neljäntenä mutta ens viikolla alko hommat. Tiliväli on neljä viikkoa. Palkka on      vähän yli 6 kruunua tunti. Asuntoon meni ensimmäisellä viikolla yli 90 kruunua. Hotelleissa on asuttu. Täällä on aika kova asuntopula. Nyt viime viikolla me ajateltiin että enää ei makseta hotellissa asumisesta eikä menty mihkään asumaan kun oli yövuoro niin mentiin tehtaan lähellä oleville kallioille nukkumaan. Sitten mentiin konttoriin ja sanottiin ettei ole mitään asuntoaSitten ne järjesti niin että me ainakin torstaihin astia sutaan vielä hotellissa me maksetaan itse 3 kruunua päivä ja tehdas loput. Sitten ne koittaa kattoo jos saatais tehtaan asunto. Mölnlyckessä olen käynyt kerran Marjan kanssa Marjalla on kuulema kiva työ. Kai se on teille kirjoittanutkin.

Mää laitan sitten taas kortteja tuleen Juha

Hotel Baltic Göteborg 19.6.1964

Hei

Eilen käytiin ostamassa kirjepaperia Papyryksen myymälästä, pari kiloapaperia 7,60  niin että kirjeitä alkaa tulla. Sadetakinkin ostin eilen 8,90.

Sää on nyt parin päivä ajan ollut koleaa ja sateista, tuulee mereltä aivan kuin Kokkolassa.

Työ on mennyt hyvin. Tällä viikolla olen hoitanut enimmäkseen utskottia siis kärrännyt omställningskartongin uudelleen keitettäväksi. Aivan tarpeeksi on ollut paperin pinoamistakin, kortissa joka on mukana on sen koneen kuva jonka toisessa päässä työskentelen.

Juhannukseen asti asutaan täällä hotellissa, sitten on luvattu jotain muuta.

Mölndal on puolen tunnin raitiovaunumatkan päässä kaupungista. Siinäkin on yksi hankaluus. Ja vaatteita ei voi pestä ollenkaan, eikä voi keittää.

Marjan ja Pirkon näin viime sunnuntaina, käytiin Slottgårdenissa, jonkinlainen eläintarha.

Teatterissa ei olla käyty ei täällä olekaan kuin pari musikaalia Teqatterilaiva ja Himlasängen.

Hejsan Juha

 

Skedegården Mölndal

Hej

Olemme päässeet tehtaan asuntoon asumaan. Hieno paikka.Jokaisella oma tilava huone. Hyvät peseytymismahdollisuudet. Seurusteluhuoneessa telkkari..

Juhannuksena olin Lisebergin huvipuistossa, mutta ei ollut oikein hauskaa. Juhannuspäivänä kävin Mölnlyckessä ja näin Marjankin. Ei kuulema ole oikein kivaa työtä.

Sää on täällä nyt aivan kotoinen. Tuulee ja sataaja on kylmä.Toivottavasti siellä oon pysyneet ilmat lämpimi

Nuha ja yskä paranivat itsestään. Yskänlääkettä ostin kyllä hyvää. Bröstdroppar, se on kai jotain apteekin omaa sekoitusta, mutta kyllä auttoi yskään.

Nyt olisi mahdollista pestä pyykkiäkin, jos viitsisi.Keskiviikkona tulee tili täytyy kai ostaa uusia. Kellokin meni muuten rikki. Yhtenä iltana kun aloin vetää sitä ei tullut mitään, vietäri on varmaan poikki. Kun kyselin kelloseppiä niin sanottiinettä täällä ovat niin kalliita että ennen kannattaa ostaa uusi kello. En tiedä sitten. Tällä viikolla on yövuoro. Kohta on lähdettävä töihin. Vetää niin mielen ankeeks kun katselee ulos, ei viitsi kirjoittaakaa, Taidan lähteä katsomaan telkkaa

Terve Juha

 

Mölndal 7.7,1964

Hei

En tiedä,   mutta on niin vaikeaa tämä kirjeen kirjoittaminen. Tai ei itse kirjoittaminen vaan swn aloittaminen. Tänä iltana olen päättänyt kirjoittaa  vähintään kaksi kirjettä

Tällä viikolla on tehtaalla alkanut kesäloma ja tehdään vain yhtä vuoroa. Koneiden puhdistusta jasellaista

Nyt kun ollaan täällä asuntolassaon alettu itte laittaa ruokaakin. Perunamuusi ja makkaramenee hyvin mutta käy vähän yksitoikkoiseksi.

Mölnlyckessä kävin eilen.Marja on  vaihtanut työpaikkaa. Ne lähtevät kuulema Suomeen ensi viikolla Mölnlycken Pesoset. Kävin valokuva-automaatissa eilen. Kuvasta näkyy että partakin on ruvennut kasvamaan.

Se on vaan ikävää  kun ei jää paljon vapaa-aikaa. Kun on töistä tullut ja tehnyt välttämättömät kotityöt on kello jo niin paljon että ehtii korkeintaanlukea jotain tai katsoa telkkaa. Säätkin ovat olleet niin ikävät etteiole päässyt edes aurinkoa ottamaan. Toivottavasti siellä ovat kauniit säät jatkuneet.

En viitsi kirjoittaa kuinhden arkillisen.

Terve

Syntymäpäivänä Mölndalissa

Rupesin heti kirjoittamaan kun sain kirjeesi.Enkö mää tosiaanole laitanut sulle osoitettani. Anteeks kauheestikyllä mun ainakin olisi pitänyt laittaa se.

Hyvin on voitu ja eilen alkoi paistaa  aurinkokin pitkästä aikaa. Syönyt olen vahvasti. Kun itse laittaa ruuanniin saa syödä tarpeekseen. Kaurapuuro menee jo loistavasti

Olenhan minä Marjaa nähnyt joka viikko.Tiistai-iltana kävi käymässäkin toi limppua ja rinkeleitä. Kertoi että olet lähettänyt rahaa, ei muistanut ottaa sitä mukaan, enhän rahaa olis tarvinnut, hyvät palkat täällä on, mutta kiitos nyt kumminkin.

Vai on isä ostanut uuden auton, onhan se toisaalta kiva ihän se vanha enää niin hyvässäkunnossa ollut.

En mää vielä paljon ole ostellut täältä housut ja puseron. Sen nahkatakin käyn ensi tilistä ostamassa.

Mölnlycken Pesoset lähtee huomenna Suomeen.

Laitan kuvanikin. Nyt mulla on vieläkin pitempi parta.

Toivottavasti mulla ei nyt unohtunut mitään

Terve Juha

 

10.8.1964 Mölndal

Hei

Piti ruveta kirjoittamaan kun en tiedä kauan kestää ennenkuin kirje tulee perille. Tämän viikon aikana pitäis tulla. Me ollaan Turussa kello 8 perillä.

Ei ehdi nyt paljon kirjoittamaan kun työt alkaa kymmenelyä ja kello on yli yhdeksän ja evää t tekemättä

Terve viikon päästä ollaan Suomessa.

Sainhan minä sen nahkatakinkin ostettua ja tyylikäs olikin ja palveli monta vuotta.

Vielä yksi Ruotsin kesä Tukholmassa. Olin Söderisssä maalitehtaalla trukkikuskina. Siltä ajalta vain yksi kirje.

 

Tukholma 6.7.1965

Myöhästyneet Eskon päivä onnittelut

Sää et vissiin tedä mun osotettajos se mun kirjeeni ei ehtinyt ajoissa Metsolahteen.,

osoite on Körsbärsvägen 9 Nyponet 13 C Stockholm Ö

Nyt on mukava asuntooma sisäänkäynti ja oma vessaja suihku. keittiökin on mutta ovat laittaneet lukkoon, tää on semmonebylioppilasasuntola  ja vakinaiset asukkaat ovat lähteneet kesäksi pois  ja panneet keittiöön tavaransa. Kyllä me pärjäyään keittolevylläkin se vaan kun ei ole jääkaappia niin ei saa voita ja semmoisia pysymään kylminä.

Mää olen käynyt verotoimistossakysymässä niitä veroja, mutta sinne pitäis mennä päivällä ja silloin mää olen töissä, lauantaisin se on sulettu- Verokirjojakin pitäis olla, lähetätkö mulle kirjeessä mun verokirjani, ne on aarrelaatiko, luultavasti kirjekuoressa. Aarrelaatikkomeidän huoneen vasemmanpuoleisessa haapissa, yläosassa ruskee pikkunen laatikko.

Minkä osan sää sait siinä Tukikohdassa muuten.

En mää nyt muuta kirjoittamista keksi jääpähän sitten toiseksikin kerraksi

Juha

 

luokkakuva, VI-luokka, Viitaniemen yhteiskoulu, 1963.jpg

Tässä on lukion ensimmäisen luokan luokkakuva Viitaniemen yhteiskoulusta. Se onkin viimeinen luokkakuva, sitten iski Roni-ilmiö ja Kokkolasta ja Turusta luokkakuvia ei ole.

Kolmas vasemmalta olen minä neljäs vasenmmalta matkakumppanini Ritsi Elomaa, kuudes vasemmalta matkakumppanini Suno eli Matti Sundqvist.

Sitten blogin seuraajien iloksi. arvaustehtävä. Kuka tytöistö oli se jonka kanssa vietin hekumallisia hetkiä Tampereen teatterimatkallakun kävimme katsomassa TampereellaVeikko Sinisaloa Per Gynttinä.

Paljon tuli muistoja mieleen kuvia ei valitettavasti ole kun ei ollut kameroitakaan. Sain minä Ruotsiin kirjeitäkin.mutta ne eivät olesäilyneet.